BBQ Lamsrack met Cashew-Crumble en Hartige Slagroomtoefjes

BBQ Lamsrack met Cashew-Crumble en Hartige Slagroomtoefjes

ronald van de pol

Ingrediënten (voor 2-3 personen)

Voor het lamsrack:

  • 1 lamsrack (500-600 g, met vetkap voor extra sappigheid)
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl grof zeezout Zesty Smokey-Q
  • ½ tl zwarte peper
  • 1 tl verse tijm (fijngehakt)
  • 1 tl rozemarijn (fijngehakt)
  • 1 teentje knoflook (geraspt)
  • 1 tl Dijonmosterd

Voor de cashew-crumble:

  • 50 g cashewnoten (grof gehakt)
  • 1 el panko (Japans broodkruim)
  • 1 tl Smoked Bees Smokey-Q honing
  • 1 tl Dijonmosterd
  • ½ tl gerookt paprikapoeder
  • ½ tl citroenrasp
  • 1 el boter (gesmolten)

Voor de hartige slagroomtoefjes:

  • 100 ml slagroom
  • ½ tl Dijonmosterd
  • ½ tl citroensap
  • Snufje zout en peper
  • ½ tl Parmezaanse kaas (optioneel)

Extra:

  • Handje appelrookhout
  • BBQ met indirecte zone
  • Kernthermometer

Bereidingswijze

1. Lamsrack voorbereiden

  1. Meng de olijfolie, knoflook, zout, peper, tijm, rozemarijn en Dijonmosterd in een kom.
  2. Wrijf het lamsrack goed in met deze marinade en laat 30-60 minuten op kamertemperatuur marineren.

2. Cashew-crumble maken

  1. Meng in een kom de cashewnoten, panko, honing, Dijonmosterd, gerookt paprikapoeder, citroenrasp en gesmolten boter.
  2. Roer goed door tot het een kruimelige textuur heeft.

3. BBQ voorbereiden

  1. Bereid je BBQ voor op indirecte hitte (ongeveer 120-130°C).
  2. Voeg een handje appelrookhout toe aan de kolen voor een milde, fruitige rooksmaak.
  3. Plaats een lekbak onder het rooster om druipend vet op te vangen.

4. Lamsrack roken

  1. Leg het lamsrack op de BBQ, weg van de directe hitte.
  2. Rook het langzaam tot een kerntemperatuur van 48-50°C (ongeveer 30-40 minuten).

5. Crumble toevoegen & afgrillen

  1. Haal het lamsrack van de BBQ en bestrijk de bovenkant met een dun laagje honing of Dijonmosterd (als ‘lijm’ voor de crumble).
  2. Druk de cashew-crumble stevig op de bovenkant.
  3. Verhoog de BBQ-temperatuur naar 180-200°C en plaats het lamsrack terug op het rooster, nu kort direct boven het vuur.
  4. Grill het 2-3 minuten per kant tot de crumble goudbruin en knapperig is en de kerntemperatuur 52-54°C (rosé) bereikt.

6. Rusten & slagroom maken

  1. Haal het lamsrack van de BBQ en laat 5-10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  2. Klop ondertussen de slagroom lobbig en meng voorzichtig de Dijonmosterd, citroensap, zout, peper en Parmezaanse kaas erdoor.
  3. Doe in een spuitzak en zet in de koelkast tot gebruik.

7. Serveren

  • Snijd het lamsrack in mooie koteletjes.
  • Serveer met de cashew-crumble en spuit elegante hartige slagroomtoefjes op het bord.
  • Lekker met gegrilde groenten en geroosterde aardappeltjes.
Terug naar blog

Reactie plaatsen