
BBQ Lamsrack met Cashew-Crumble en Hartige Slagroomtoefjes
ronald van de polIngrediënten (voor 2-3 personen)
Voor het lamsrack:
- 1 lamsrack (500-600 g, met vetkap voor extra sappigheid)
- 1 el olijfolie
- 1 tl grof zeezout Zesty Smokey-Q
- ½ tl zwarte peper
- 1 tl verse tijm (fijngehakt)
- 1 tl rozemarijn (fijngehakt)
- 1 teentje knoflook (geraspt)
- 1 tl Dijonmosterd
Voor de cashew-crumble:
- 50 g cashewnoten (grof gehakt)
- 1 el panko (Japans broodkruim)
- 1 tl Smoked Bees Smokey-Q honing
- 1 tl Dijonmosterd
- ½ tl gerookt paprikapoeder
- ½ tl citroenrasp
- 1 el boter (gesmolten)
Voor de hartige slagroomtoefjes:
- 100 ml slagroom
- ½ tl Dijonmosterd
- ½ tl citroensap
- Snufje zout en peper
- ½ tl Parmezaanse kaas (optioneel)
Extra:
- Handje appelrookhout
- BBQ met indirecte zone
- Kernthermometer
Bereidingswijze
1. Lamsrack voorbereiden
- Meng de olijfolie, knoflook, zout, peper, tijm, rozemarijn en Dijonmosterd in een kom.
- Wrijf het lamsrack goed in met deze marinade en laat 30-60 minuten op kamertemperatuur marineren.
2. Cashew-crumble maken
- Meng in een kom de cashewnoten, panko, honing, Dijonmosterd, gerookt paprikapoeder, citroenrasp en gesmolten boter.
- Roer goed door tot het een kruimelige textuur heeft.
3. BBQ voorbereiden
- Bereid je BBQ voor op indirecte hitte (ongeveer 120-130°C).
- Voeg een handje appelrookhout toe aan de kolen voor een milde, fruitige rooksmaak.
- Plaats een lekbak onder het rooster om druipend vet op te vangen.
4. Lamsrack roken
- Leg het lamsrack op de BBQ, weg van de directe hitte.
- Rook het langzaam tot een kerntemperatuur van 48-50°C (ongeveer 30-40 minuten).
5. Crumble toevoegen & afgrillen
- Haal het lamsrack van de BBQ en bestrijk de bovenkant met een dun laagje honing of Dijonmosterd (als ‘lijm’ voor de crumble).
- Druk de cashew-crumble stevig op de bovenkant.
- Verhoog de BBQ-temperatuur naar 180-200°C en plaats het lamsrack terug op het rooster, nu kort direct boven het vuur.
- Grill het 2-3 minuten per kant tot de crumble goudbruin en knapperig is en de kerntemperatuur 52-54°C (rosé) bereikt.
6. Rusten & slagroom maken
- Haal het lamsrack van de BBQ en laat 5-10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
- Klop ondertussen de slagroom lobbig en meng voorzichtig de Dijonmosterd, citroensap, zout, peper en Parmezaanse kaas erdoor.
- Doe in een spuitzak en zet in de koelkast tot gebruik.
7. Serveren
- Snijd het lamsrack in mooie koteletjes.
- Serveer met de cashew-crumble en spuit elegante hartige slagroomtoefjes op het bord.
- Lekker met gegrilde groenten en geroosterde aardappeltjes.