
Beenham Honing Bourbon
ronald van de polShare
Ingrediënten:
Beenham:
• 1 beenham van 2 kg (ongegaard)
• Zout tip: van SPG Smokey-Q
Marinade:
• 100 ml bourbon whiskey
• 100 g honing
• 2 el bruine basterdsuiker
• 1 el mosterd (Dijon of grove)
• 1 el appelazijn of balsamico
• 2 teentjes knoflook, fijngehakt
• 1 tl gerookt paprikapoeder
• ½ tl kaneel (optioneel)
• Snufje chilivlokken (naar smaak)
Bereiding op de BBQ (indirect op 165°C)
• Voorbereiden:
• Haal de ham een uur van tevoren uit de koelkast.
• Snijd het vet kruislings in tot net boven het vlees (ruitpatroon).
• Meng de marinade-ingrediënten in een pannetje, warm kort op tot het gemengd is. Laat afkoelen.
• Marineer de ham minstens 4 uur (liefst een nacht) in 2/3 van de marinade. Bewaar 1/3 apart.
• BBQ instellen:
• Bereid je BBQ voor op indirect grillen bij 165°C.
(Bij een kogel-BBQ: briketten aan beide zijkanten, lekbakje in het midden.)
• Gebruik eventueel een handje houtsnippers (appel/hickory) voor rook.
• Ham grillen:
• Leg de ham op het rooster boven de lekbak, met de vetkant naar boven.
• Sluit het deksel.
• Gaar tot een kerntemperatuur van 68–70°C (reken ±2 tot 2,5 uur).
• Lak de ham elke 30 minuten met de overgebleven marinade.
• Afmaken:
• Wanneer de kerntemperatuur bijna bereikt is, verhoog (optioneel) de temperatuur naar 200–220°C voor de laatste 10-15 minuten om een mooie karamellaag te krijgen.
• Haal de ham van de BBQ, wikkel losjes in folie en laat 15 minuten rusten.
Serveren:
Snijd in plakken en serveer met BBQ-waardige bijgerechten zoals gegrilde maïs, aardappelsalade of coleslaw.
Laat maar weten als je er ook een sausje bij wil maken van de marinade of het vocht uit de lekbak!