Beenham Honing Bourbon

Beenham Honing Bourbon

ronald van de pol

Ingrediënten:

 

Beenham:

• 1 beenham van 2 kg (ongegaard)

• Zout tip: van SPG Smokey-Q

 

Marinade:

• 100 ml bourbon whiskey

• 100 g honing

• 2 el bruine basterdsuiker

• 1 el mosterd (Dijon of grove)

• 1 el appelazijn of balsamico

• 2 teentjes knoflook, fijngehakt

• 1 tl gerookt paprikapoeder

• ½ tl kaneel (optioneel)

• Snufje chilivlokken (naar smaak)

 

Bereiding op de BBQ (indirect op 165°C)

 

• Voorbereiden:

• Haal de ham een uur van tevoren uit de koelkast.

• Snijd het vet kruislings in tot net boven het vlees (ruitpatroon).

• Meng de marinade-ingrediënten in een pannetje, warm kort op tot het gemengd is. Laat afkoelen.

• Marineer de ham minstens 4 uur (liefst een nacht) in 2/3 van de marinade. Bewaar 1/3 apart.

• BBQ instellen:

• Bereid je BBQ voor op indirect grillen bij 165°C.

(Bij een kogel-BBQ: briketten aan beide zijkanten, lekbakje in het midden.)

• Gebruik eventueel een handje houtsnippers (appel/hickory) voor rook.

• Ham grillen:

• Leg de ham op het rooster boven de lekbak, met de vetkant naar boven.

• Sluit het deksel.

• Gaar tot een kerntemperatuur van 68–70°C (reken ±2 tot 2,5 uur).

• Lak de ham elke 30 minuten met de overgebleven marinade.

• Afmaken:

• Wanneer de kerntemperatuur bijna bereikt is, verhoog (optioneel) de temperatuur naar 200–220°C voor de laatste 10-15 minuten om een mooie karamellaag te krijgen.

• Haal de ham van de BBQ, wikkel losjes in folie en laat 15 minuten rusten.

 

Serveren:

Snijd in plakken en serveer met BBQ-waardige bijgerechten zoals gegrilde maïs, aardappelsalade of coleslaw.

Laat maar weten als je er ook een sausje bij wil maken van de marinade of het vocht uit de lekbak!

Terug naar blog

Reactie plaatsen