
Bloemkoolbom
ronald van de polIngrediënten (voor 4-6 personen)
Voor de bloemkoolbom:
1 grote bloemkool (ongeveer 1 kg)
500 gram runder- of half-om-halfgehakt
1 ei
3 eetlepels paneermeel
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 theelepel gerookt paprikapoeder
1 theelepel uienpoeder
Zout en peper naar smaak
200 gram plakken bacon
5 eetlepels Smokey-Q BBQ-saus
Voor serveren:
Verse peterselie, fijngehakt
Extra Smokey-Q BBQ-saus
Bereiding
1. Voorbereiding van de bloemkool
- Verwijder de bladeren van de bloemkool, maar laat de stronk intact. Spoel af en dep droog.
- Blancheer de bloemkool 5-7 minuten in kokend water tot hij iets zachter is. Laat volledig afkoelen.
2. Gehaktmengsel maken
- Meng het gehakt met het ei, paneermeel, knoflook, paprikapoeder, uienpoeder, zout en peper.
- Kneed goed door tot een stevig gehaktmengsel.
3. Samenstellen van de bloemkoolbom
- Bedek de hele bloemkool met een gelijkmatige laag gehakt. Druk stevig aan zodat het goed blijft plakken.
- Wikkel vervolgens de plakken bacon rondom de gehaktlaag. Zorg dat de hele bloemkool bedekt is.
4. BBQ voorbereiden (indirect grillen)
- Stel de BBQ in op 180°C voor indirect grillen.
- Voeg een houtchunk (bijvoorbeeld appel of hickory) toe voor extra rooksmaak.
5. Garen op de BBQ
- Plaats de bloemkoolbom voorzichtig op de BBQ, indirect boven het vuur.
- Sluit het deksel en grill gedurende 1 tot 1,5 uur, totdat de kerntemperatuur van het gehakt 70°C bedraagt.
6. Lakken en karamelliseren
- Bestrijk de bloemkoolbom de laatste 15 minuten royaal met Smokey-Q BBQ-saus.
- Laat de saus karamelliseren tot de bacon plakkerig en mooi glanzend is.
Serveren
-
Bestrooi met verse peterselie en snijd in partjes.
-
Serveer met extra Smokey-Q BBQ-saus aan de zijkant.
🔥 Tip: Heerlijk met gegrilde groenten en knapperige aardappelwedges.
Deze bloemkoolbom is een ware BBQ-koning: sappig gehakt, krokante bacon en die heerlijke Smokey-Q-smaken. Smakelijk! 😋