
Char Siu Spare-ribs
ronald van de polIngrediënten
Voor de marinade/saus:
100 ml hoisinsaus
3 el SmokeyQ honing
3 el lichte sojasaus
2 el donkere sojasaus
2 el rijstwijn (Shaoxing) of droge sherry
2 el bruine suiker
1 el oestersaus
1 el sesamolie
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 cm gember, geraspt
1 tl vijfkruidenpoeder
½ tl witte peper
½ tl rode kleurstof (optioneel, voor die typische char siu look)
Voor de ribs:
-
4 strengen spareribs (ca. 1,5–2 kg totaal)
-
2 el grof zeezout
Voorbereiding
-
Ribs trimmen – verwijder het vlies aan de onderkant van de spareribs.
-
Marinade maken – meng alle ingrediënten voor de char siu saus in een kom.
-
In de marinade – leg de ribs in een grote schaal of ziplock en giet de marinade erover. Laat minimaal 4 uur marineren (liefst een nacht). Bewaar een kwart van de marinade apart voor het aflakken.
Bereiding
-
BBQ voorbereiden – steek de BBQ aan en regel hem op ca. 120–130°C indirect. Voeg rookhout toe (appel of kersenhout past mooi bij char siu).
-
Ribs garen – leg de ribs indirect op het rooster en laat ze 2-3 uur langzaam garen tot een interne temperatuur van 94°C, of haal ze er af bij 78°C
-
Folie-fase (optioneel) – je kunt ze in aluminiumfolie verpakken met een scheutje marinade en een beetje honing voor extra malsheid (1,5 uur).
-
Aflakken – de laatste 30 minuten (de ribs uit de folie halen en) meerdere keren aflakken met de achtergehouden char siu saus. Laat de saus karamelliseren tot een kleverige laag.
Serveren
-
Snijd de ribs in losse stukken.
-
Bestrooi eventueel met wat sesamzaadjes en fijngesneden lente-ui.
-
Serveer met gestoomde rijst of gewoon zo, als sticky snack van de BBQ.
🔥 Resultaat: Zoet, zout, kleverig, beetje rook en dat typische char siu-umami.