Frankensteinrib

Frankensteinrib

ronald van de pol

Ingrediënten (voor 6-8 personen)

Voor de Frankensteinrib:

1 beefrib van ongeveer 2000 gram

1 stuk buikspek van ongeveer 2300 gram

4 eetlepels Smokey-Q Sweet Hog Honey Bacon Rub

4 eetlepels Smokey-Q Rib Rub

5 eetlepels Smokey-Q BBQ-saus (voor het lakken)

Zout en versgemalen peper naar smaak

Olijfolie of mosterd (om de rub aan de vleesspecie te laten kleven)

Transglutaminase (vleeslijm)

 


 

Bereiding

1. Voorbereiden van de ribben

  1. Verwijder het vlies van de achterkant van de beefrib en dep het vlees droog met keukenpapier.
  2. Wrijf de beefrib in met een dunne laag olijfolie of mosterd (om de rub beter te laten plakken).
  3. Bedek de beefrib gelijkmatig met de Smokey-Q Rib Rub aan alle kanten en druk goed in het vlees.

2. Voorbereiden van het buikspek

  1. Snijd het buikspek in een vorm die goed past boven de beefrib, zodat het mooi de ribben bedekt.
  2. Wrijf het buikspek in met een laag Smokey-Q Sweet Hog Honey Bacon Rub. Zorg dat alle kanten goed bedekt zijn.
  3. Snijd het buikspek in een paar verticale insnijdingen (als het nog niet voorgesneden is) zodat de rub goed in het vlees trekt.

3. Samenstellen van de Frankensteinrib met Transglutaminase

  1. Bestrooi beide vleessoorten (beefrib en buikspek) licht met transglutaminase. Dit zorgt ervoor dat de twee vleesdelen stevig aan elkaar blijven plakken tijdens het garen.
  2. Druk de beefrib en het buikspek goed tegen elkaar aan zodat de transglutaminase goed in het vlees trekt.
  3. Verpak de combinatie in plasticfolie en laat het 24uur rusten in de koelkast om de vleeslijm goed te laten hechten.
  4. Bind de vleesstukken (indien gewenst) met slagerstouw voor extra zekerheid en stabiliteit.

4. BBQ voorbereiden

  1. Stel je BBQ in voor indirect grillen op ongeveer 110-120°C.
  2. Voeg een paar houtchunks (bijvoorbeeld hickory of appel) toe voor extra rookaroma.
  3. Zorg dat je een kerntemperatuurthermometer bij de hand hebt om de perfecte gaarheid te bereiken.

5. Garen op de BBQ

  1. Plaats de Frankensteinrib voorzichtig op de BBQ, indirect boven het vuur.
  2. Grill de rib gedurende 4 tot 5 uur, totdat de kerntemperatuur van het vlees 85-90°C is. Dit zorgt ervoor dat het vlees mals en sappig is.
  3. Spray of bestrijk de ribben om de 45 minuten met een beetje appelsap of de BBQ-saus om het vlees vochtig te houden en de smaak te verbeteren.

6. Lakken met BBQ-saus

  1. Bestrijk de ribben de laatste 15-20 minuten van de bereiding met de Smokey-Q BBQ-saus om een mooie, kleverige laag te creëren.
  2. Laat het vlees langzaam karamelliseren totdat je een mooie, glanzende laag hebt.

7. Serveren

  1. Haal de Frankensteinrib van de BBQ en laat het 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt.
  2. Snijd het vlees voorzichtig in plakken, beginnend met de beefrib en daarna het buikspek in dunne reepjes.

 


 

Serveeridee:

Serveer met geroosterde aardappelen, maïs op de kolf en een frisse salade. Voeg extra Smokey-Q BBQ-saus toe voor een extra smaakkick.

 


 

Met de transglutaminase ben je zeker dat de vleesstukken perfect aan elkaar blijven en niet uit elkaar vallen tijdens het grillen. Deze Frankensteinrib is nu nog mooier en steviger, klaar voor een fantastische BBQ-ervaring! 😋🔥

Terug naar blog

Reactie plaatsen