Hertenrack met blauwe bessen Glaze

Hertenrack met blauwe bessen Glaze

ronald van de pol

Hertenrack van de BBQ met blauwe bessen glaze en zuurkool in appelsap

Bereidingstijd

  • Voorbereiding: 30 min
  • Garing: 45–60 min
  • Totaal: ± 1,5 uur

Ingrediënten (voor 4 personen)

Hertenrack

  • 1 hertenrack (ca. 1,2–1,5 kg, op kamertemperatuur)
  • 2 el olijfolie
  • 1 el grove mosterd
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl zwarte peper
  • 2 takjes rozemarijn (fijngehakt)
  • 1 teen knoflook (fijngehakt)

Blauwe bessen glaze

  • 150 g blauwe bessen (vers of diepvries)
  • 2 el honing
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 el bruine suiker
  • 1 tl Dijonmosterd
  • 1 el roomboter
  • Snuf zout
  • Optioneel: 1 el wildfond of rode wijn voor extra diepte

Zuurkool met appelsap en cranberries

  • 500 g zuurkool (uitgelekt)
  • 250 ml appelsap
  • 50 g gedroogde cranberries (grandberries)
  • 1 appel (geschild en in blokjes)
  • 1 sjalot (gesnipperd)
  • 1 el roomboter
  • 1 laurierblad
  • 3 jeneverbessen (gekneusd)
  • Peper naar smaak

Voorbereiding

  1. Zuurkool maken (kan 1 dag vooraf):
    • Smelt de boter in een pan.
    • Fruit de sjalot kort en voeg de appelblokjes toe.
    • Voeg dan de zuurkool, cranberries, laurier, jeneverbessen en appelsap toe.
    • Laat 30–40 minuten zachtjes stoven tot het meeste vocht is opgenomen.
    • Breng op smaak met peper. Laat even afkoelen of houd warm voor het serveren.
  2. Hertenrack voorbereiden:
    • Meng olijfolie, mosterd, zout, peper, rozemarijn en knoflook tot een marinade.
    • Wrijf het rack goed in en laat het ±30 minuten intrekken.

 

BBQ Bereiding

Instellen BBQ:

  • Indirecte zone op 180°C
  • Gebruik rookhout zoals kersen of appel voor subtiele fruitige rook.
  1. Aanzetten:
    • Schroei de hertenrack eerst direct boven het vuur aan alle kanten aan (2–3 min per kant) voor een mooie korst.
  2. Indirect garen:
    • Leg het rack in de indirecte zone met de beentjes naar boven.
    • Gaar tot een kern van 52–54°C (medium rare).
    • Bestrijk de laatste 10 minuten met de blauwe bessen glaze (dun laagje, herhaal eventueel 2x).

Blauwe bessen glaze bereiden

Terwijl het vlees gaart:

  1. Doe de blauwe bessen, honing, balsamico, suiker, mosterd en eventueel wildfond of wijn in een pannetje.
  2. Laat 10–15 min inkoken tot het een dikke saus wordt.
  3. Roer er de boter door voor glans en zachtheid.
  4. Zeef eventueel voor een gladde glaze.

Serveren

  1. Laat het hertenrack 10 minuten rusten onder folie.
  2. Snijd het in mooie karbonades tussen de botten.
  3. Serveer met een lepel glaze over het vlees en de warme zuurkool ernaast.

Tip

Heerlijk met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of Shiraz, en eventueel wat aardappelpuree of knolselderpuree.

Terug naar blog

Reactie plaatsen