
Ingemaakte Grote Radijsjes met Rodewijnazijn, Laurier, Honing & Kardemom
ronald van de polIngemaakte Grote Radijsjes met Rode wijnazijn, Laurier, Honing & Kardemom
Ingrediënten:
- 500 g grote radijsjes, schoongemaakt en gehalveerd (of in dikke plakken)
- 250 ml rode wijnazijn
- 125 ml water
- 2 el honing (liefst bloemig of acaciahoning)
- 1,5 tl zout
- 1 laurierblad
- 3 hele kardemompeulen (licht gekneusd)
- 5 zwarte peperkorrels
- Optioneel: 1 kleine teen knoflook, geplet (voor extra kick)
Bereidingswijze:
- Radijs voorbereiden:
- Was de radijsjes goed en snijd de grote exemplaren in dunne plakjes.
- Stop ze in een goed schoongemaakte inmaakpot van ca. 500 ml.
- Pekelvloeistof maken:
- Doe de rode wijnazijn, water, honing, zout, laurier, kardemom en peperkorrels in een steelpannetje.
- Verwarm tot het net kookt, roer om de honing en het zout op te lossen.
- Laat 1–2 minuten zachtjes pruttelen om de smaken te laten infuseren.
- Inmaken:
- Giet het hete mengsel voorzichtig over de radijsjes tot ze net onderstaan.
- Druk indien nodig met een schone lepel de radijsjes wat aan zodat alles onder de vloeistof zit.
- Sluit de pot goed af en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Rijpen:
- Zet minimaal 24 uur in de koelkast om de smaken te laten ontwikkelen (na 2–3 dagen zijn ze op hun best).
- Blijven in de koelkast zeker 2 weken goed.