Lamskroon met Tzatziki

Lamskroon met Tzatziki

ronald van de pol

Lamsrack-kroon van de BBQ met frisse tzatziki

Porties: 4
Bereidingstijd: 20 min voorbereiding + 45 min BBQ
BBQ-methode: Indirect + kort direct
Kerntemperatuur: 54–56°C voor medium-rare

 

Ingrediënten

Voor de lamsrack-kroon:

  • 2 lamsracks (8 botjes elk), ‘frenched’ (schoon gesneden botjes)
  • 2 el olijfolie
  • 1 el verse rozemarijn, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 tl zeezout
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 1/2 tl citroenrasp
  • Keukentouw

Voor de tzatziki:

  • 1/2 komkommer
  • 250 g Griekse yoghurt (volvet)
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 el olijfolie
  • 1 el citroensap
  • 1 el verse dille of munt, fijngehakt
  • Snuf zout en peper

 

BBQ Setup

  • Indirecte zone op 150–160°C
  • Direct vuur voor het afgrillen (eind)

 

Bereidingswijze

1. Lamskroon voorbereiden

  • Meng olijfolie, knoflook, rozemarijn, citroenrasp, zout en peper tot een marinade.
  • Wrijf beide racks goed in.
  • Vorm de racks in een cirkel (botjes naar buiten), zodat ze samen een kroon vormen. Gebruik keukentouw om vast te zetten.
  • Laat minimaal 30 min intrekken (liefst 12-24 uur in de koelkast, afgedekt).

2. Tzatziki maken

  • Rasp de komkommer grof, bestrooi met zout, laat 10 min uitlekken in een zeef, knijp dan goed uit.
  • Meng yoghurt, knoflook, citroensap, olijfolie, kruiden en de uitgelekte komkommer.
  • Breng op smaak met zout en peper. Zet koud weg tot gebruik.

3. Lamskroon BBQ’en

  • Plaats de kroon op het indirecte deel van de BBQ.
  • Gaar tot een kerntemperatuur van 52°C (rusttijd stijgt tot 54–56°C).
  • Haal dan van de indirecte zone en gril kort direct voor kleur en korst (1–2 min per kant).
  • Laat 5–10 min rusten, losjes afgedekt met folie.

4. Serveren

  • Snijd tussen de botjes mooie stukken of laat in 1 stuk.
  • Serveer met een flinke lepel tzatziki in het midden of apart.
  • Lekker met geroosterde krieltjes, flatbread of een frisse Griekse salade.
Terug naar blog

Reactie plaatsen