
Malse Wilde Ganzenborst
ronald van de polShare
Wilde ganzenborst mals en smaakvol maken doe je zo:
Ingrediënten:
- Wilde ganzenborst (ontdooid, indien bevroren)
- Karnemelk (genoeg om het vlees volledig onder te zetten)
- Eventueel kruiden (zoals laurier, peperkorrels, tijm)
- SmokeyQ Chicken Rub
Stappen:
- Snijd eventueel overtollig vet of vlies van de ganzenborst.
- Leg het vlees in een schaal of kom.
- Giet er genoeg karnemelk over zodat het vlees volledig onderstaat.
- Voeg 4 eetlepels rub en kruiden toe.
- Dek af en laat 12 tot 24 uur in de koelkast marineren.
- Haal het vlees eruit, dep goed droog, en bereid verder zoals gewenst (bijvoorbeeld aanbraden en dan langzaam garen in de oven of stoven).
Let op: niet te lang laten marineren (meer dan 30 uur), anders kan de structuur van het vlees papperig worden.
🦆 Gebakken wilde ganzenborst (na karnemelkmarinade)
Ingrediënten:
- 2 wilde ganzenborstfilets (gemarineerd in karnemelk, 12–24 uur)
- Zout en versgemalen peper
- 2 eetlepels roomboter
- 1 eetlepel olie (bijv. zonnebloem of druivenpit)
- 2 takjes tijm of rozemarijn (optioneel)
- 1 teentje knoflook, gekneusd (optioneel)
- 2 el SmokeyQ Chicken Rub
Voor erbij (suggestie):
- Aardappelpuree of knolselderijpuree
- Rode kool of gestoofde peren
- Wildjus of rode wijnsaus
🔪 Bereiding:
- Vlees voorbereiden:
- Haal de ganzenborst uit de marinade.
- Spoel licht af onder koud water en dep grondig droog met keukenpapier.
- Laat op kamertemperatuur komen (30–60 minuten voor bakken).
- Kruid royaal met peper en zout.
- Bakken:
- Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
- Voeg de ganzenborst toe met de velkant naar beneden (ook als er niet veel vet op zit).
- Bak 3–4 minuten tot mooi bruin. Voeg dan de boter, knoflook en kruiden toe.
- Draai om en bak nog eens 2–3 minuten terwijl je het vlees bedruipt met de gesmolten boter.
- Nagaren:
- Leg de filets in een voorverwarmde oven op 100–120°C (indien gewenst).
- Laat nog 8–10 minuten garen tot een kerntemperatuur van ca. 54–56°C voor rosé. Liever iets verder? Ga tot 60°C.
- Laat het vlees minstens 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.
- Serveren:
- Snijd het vlees haaks op de draad in dunne plakken.
- Serveer met je favoriete bijgerechten en een rijke saus.