Mergpijpjes met knoflookboter

Mergpijpjes met knoflookboter

ronald van de pol

Mergpijpjes met knoflook-botersaus (in tonijnblikjes)

Ingrediënten

  • 3 ronde mergpijpjes (ca. 5–6 cm hoog, dwars gesneden)
  • 1 hele bol knoflook (ongepeld)
  • 100 g ongezouten roomboter
  • SmokeyQ Zesty Salt Blend
  • Versgemalen zwarte peper
  • Optioneel: verse tijm, rozemarijn, citroenzeste, chilivlokken
  • 4 lege tonijnblikjes, goed schoongemaakt (zonder etiket/lijm)

Voorbereiding

  1. Mergpijpjes
    • Spoel kort af, dep droog.
    • (Optioneel) Laat 1–2 uur weken in koud gezouten water in de koelkast voor helderder merg.
    • Zet elk mergpijpje rechtop in een apart tonijnblikje.
  2. Knoflookbol
    • Snijd de bovenkant af zodat de topjes van de teentjes zichtbaar zijn.
    • Besprenkel met wat olie en zout.
    • Leg die in het 4de blikje.
  3. Boter alvast in stukjes snijden, zodat je die straks snel kunt toevoegen als het merg gaar is.

BBQ-instructies

Indirecte hitte (low & slow) – voor een mooie rookopname

  • Temperatuur: 120–140°C
  • Rookhout: Eiken of appelhout (subtiele smaak, niet te dominant)

Stap 1: Alles op de BBQ

  • Zet de 3 blikjes met mergpijpjes op de BBQ, aan de indirecte kant (niet boven directe vlammen).
  • Zet de knoflookbol erbij.
  • Sluit het deksel en gaar 45–60 minuten.
  • Het merg is klaar als het borrelt, glazig is en een beetje loskomt van de botrand.

Stap 2: Botersaus maken (in elk blikje)

  • Knijp de zachte teentjes uit de gepofte knoflook meng het eerst tot een puree.
  • Roer de boter, knoflook zachtjes door elkaar in een kommetje.
  • Breng op smaak met zout, peper en eventueel:
    • verse kruiden (tijm/rozemarijn),
    • citroenrasp voor frisheid,
    • of chilivlokken voor pit.
  • Maak het merg los van het bot en giet het botermengsel over en in het bot.
  • Fraai het geheel op met wat gesneden bieslook en peterselie.

Serveren

  • Serveer rechtstreeks uit de blikjes – lekker rustiek!
  • Perfect met:
    • Geroosterd brood of crostini
    • Gegrilde groenten
    • Als topping op een steak of bij pulled beef
Terug naar blog

1 reactie

Top recept

Rein van Vriesland

Reactie plaatsen