
Mergpijpjes met knoflookboter
ronald van de polMergpijpjes met knoflook-botersaus (in tonijnblikjes)
Ingrediënten
- 3 ronde mergpijpjes (ca. 5–6 cm hoog, dwars gesneden)
- 1 hele bol knoflook (ongepeld)
- 100 g ongezouten roomboter
- SmokeyQ Zesty Salt Blend
- Versgemalen zwarte peper
- Optioneel: verse tijm, rozemarijn, citroenzeste, chilivlokken
- 4 lege tonijnblikjes, goed schoongemaakt (zonder etiket/lijm)
Voorbereiding
- Mergpijpjes
- Spoel kort af, dep droog.
- (Optioneel) Laat 1–2 uur weken in koud gezouten water in de koelkast voor helderder merg.
- Zet elk mergpijpje rechtop in een apart tonijnblikje.
- Knoflookbol
- Snijd de bovenkant af zodat de topjes van de teentjes zichtbaar zijn.
- Besprenkel met wat olie en zout.
- Leg die in het 4de blikje.
- Boter alvast in stukjes snijden, zodat je die straks snel kunt toevoegen als het merg gaar is.
BBQ-instructies
Indirecte hitte (low & slow) – voor een mooie rookopname
- Temperatuur: 120–140°C
- Rookhout: Eiken of appelhout (subtiele smaak, niet te dominant)
Stap 1: Alles op de BBQ
- Zet de 3 blikjes met mergpijpjes op de BBQ, aan de indirecte kant (niet boven directe vlammen).
- Zet de knoflookbol erbij.
- Sluit het deksel en gaar 45–60 minuten.
- Het merg is klaar als het borrelt, glazig is en een beetje loskomt van de botrand.
Stap 2: Botersaus maken (in elk blikje)
- Knijp de zachte teentjes uit de gepofte knoflook meng het eerst tot een puree.
- Roer de boter, knoflook zachtjes door elkaar in een kommetje.
- Breng op smaak met zout, peper en eventueel:
- verse kruiden (tijm/rozemarijn),
- citroenrasp voor frisheid,
- of chilivlokken voor pit.
- Maak het merg los van het bot en giet het botermengsel over en in het bot.
- Fraai het geheel op met wat gesneden bieslook en peterselie.
Serveren
- Serveer rechtstreeks uit de blikjes – lekker rustiek!
- Perfect met:
- Geroosterd brood of crostini
- Gegrilde groenten
- Als topping op een steak of bij pulled beef
1 reactie
Top recept