
Party Ribs uit de pekel
ronald van de polParty Ribs uit de pekel met een Guinness & Roomboter Finish
Ingrediënten
Voor de pekel (24 uur)
- 2 liter koud water
- 100 g keukenzout (5%)
- 50 g bruine basterdsuiker
- 2 laurierblaadjes
- 1 el zwarte peperkorrels
- 2 tenen knoflook, gekneusd
Voor de ribs
- 2–3 racks spareribs of baby back ribs
- 6 el SmokeyQ Chipottle BBQ rub
Voor de afwerking
- 250 g roomboter (ongezouten, in blokjes)
- 1 blik Guinness bier (440 ml)
- Optioneel: 2 el honing of maple syrup
Bereiding
1. Brinen (24 uur van tevoren)
- Los zout en suiker op in het water. Voeg laurier, peperkorrels en knoflook toe.
- Snijd de ribs alvast in losse botjes (één rib per stuk).
- Leg de losse ribben in de brine, zorg dat alles onderstaat. Zet afgedekt 24 uur in de koelkast.
2. Voorbereiden van de party ribs
- Haal de ribbetjes uit de brine, dep ze droog.
- Bestrooi royaal met je BBQ rub en laat 30–60 min intrekken.
3. Roken / Garen
- Bereid de BBQ voor op indirect warmte, 120–130°C.
- Voeg rookhout toe (appel of kers werkt top).
- Gaar de ribbetjes in ca. 2,5–3 uur tot ze mals zijn en de buitenkant mooi donker kleurt.
4. Finish in Guinness & roomboter
- Doe de gegaarde ribbetjes in een aluminiumbak of braadschaal.
- Voeg de blokjes roomboter en het blik Guinness toe.
- Dek losjes af met aluminiumfolie.
- Laat de ribbetjes nog 30 minuten sudderen in dit mengsel op de BBQ of in de oven (120–130°C).
5. Serveren
- Haal de ribbetjes uit de schaal, lak eventueel kort met honing of maple syrup en zet ze nog 5 min terug op de BBQ voor een glanslaagje.
- Serveer als losse botjes: echte party ribs, romig en moutig van smaak!