Pulled Beef

Pulled Beef

ronald van de pol

Pulled Beef van Brisket op de Kamado

Ingrediënten:

  • 3-5 kg runderbrisket (puntstuk + flat mag, of alleen flat als je kleiner wil)
  • SmokeyQ Beef Rub, royaal
  • SmokeyQ BBQ Saus, naar smaak
  • Runderbouillon of runderfond (ca. 300 ml)
  • Eventueel: roomboter, ui, knoflook (voor de wrapfase)
  • Rookhout: eiken of hickory chunks (of combinatie met appel voor iets zoeters)

Voorbereiding:

  1. Trim de brisket indien nodig (verwijder dikke harde vetstukken, maar laat een mooi vetkapje zitten).
  2. Rub de brisket royaal met SmokeyQ Beef Rub, wrijf goed in. Laat minstens 1 uur intrekken, of beter: een nacht in de koelkast (losjes afgedekt).

Kamado Setup:

  • Bereid je Kamado voor op indirect garen.
  • Temperatuur: 110–120°C (low & slow)
  • Gebruik platesetter / deflector.
  • Voeg 2-3 chunks rookhout toe aan het begin (niet te veel).

Gaarproces:

  1. Plaats de brisket op de Kamado, vetkant omhoog.
  2. Sluit de deksel en rook tot een kerntemperatuur van ca. 70–75°C. Dit duurt 5–7 uur, afhankelijk van de grootte.
  3. Dan wrap je de brisket:
    • In slagerpapier (preferred) of aluminiumfolie.
    • Voeg optioneel wat boter, uienringen en een klein scheutje runderbouillon toe voor extra sappigheid.
  4. Ga door tot een kerntemperatuur van 93–96°C en de brisket voelt als “botermals” bij het insteken van een probe.
    • Dit duurt meestal 9–12 uur totaal.

Rustfase:

  • Haal van de Kamado en laat minimaal 1 uur rusten, liefst in een koelbox of oven op lage stand, nog in het slagerpapier.

Pullen & Afmaken:

  1. Trek het vlees uit elkaar met handen of vorken.
  2. Voeg naar smaak SmokeyQ BBQ Saus toe aan het gepullde vlees. Niet overdrijven – je wil het vlees niet verzuipen, maar net die plakkerige glans en punch geven.
  3. Meng alles goed door zodat elk sliertje beef bedekt is.

Serveertips:

  • Serveer op een brioche bun met coleslaw.
  • Of in taco’s met limoen en koriander.
  • Of gewoon puur, op een stenen plank, met een mes in je hand en rook in je haar.
Terug naar blog

Reactie plaatsen