
Surf n'Turf
ronald van de polTurf: Rib-eye op RVS grillplaat
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 2 rib-eye steaks (ongeveer 250 g per stuk)
- SmokeyQ Zesty Salt Blend
- 2 el olijfolie
- 1 takje rozemarijn
- 2 teentjes knoflook, geplet
Bereiding:
- Haal de rib-eye steaks 30 minuten voor het grillen uit de koelkast.
- Wrijf in met olijfolie, peper en zout. Voeg de rozemarijn en knoflook toe voor extra aroma.
- Verhit de RVS grillplaat op de Shichirin tot deze goed heet is.
- Grill de rib-eye ongeveer 2-3 minuten per kant (afhankelijk van dikte en gewenste gaarheid).
- Laat 5 minuten rusten onder aluminiumfolie. Snijd in dunne plakken en serveer.
Tip: Serveer met chimichurri of een rokerige BBQ-saus.
Surf: Tonijn op zoutsteen
Ingrediënten:
- 2 tonijnsteaks (ongeveer 150 g per stuk, sashimi-kwaliteit)
- 1 el sesamolie
- 1 el sojasaus
- 1 tl limoensap
- ½ tl geraspte gember
- Zwarte en witte sesamzaadjes
- Bosui (fijn gesneden), optioneel
Bereiding:
- Meng sesamolie, sojasaus, limoensap en gember tot een marinade.
- Marineer de tonijn licht (max. 10 minuten).
- Verhit de zoutsteen op de Shichirin langzaam (minstens 30 minuten opbouwen om barsten te voorkomen).
- Schroei de tonijn kort aan – ongeveer 30-45 seconden per kant – voor een mooi korstje met een rauw midden.
- Haal van de steen en snijd in plakjes. Bestrooi met sesamzaadjes en bosui.
Tip: Serveer met een wasabi-mayonaise of ponzu-saus.
Aanbevolen bijgerechten:
- Gegrilde groenten op de grillplaat (paprika, courgette, groene asperges)
- Kleine kommetjes sushirijst of rijst met furikake
- Wakame-salade of ingelegde gember als frisse tegenhanger
Dranktip:
- Een droge witte wijn (zoals Sauvignon Blanc) of een lichte Japanse sake