Varkens Rib-roast Rollade

Varkens Rib-roast Rollade

ronald van de pol

BBQ Rollade van Varkensribroast (Butterflied en Gevuld)

Ingrediënten

Voor het vlees

  • 1 varkensribroast (ongeveer 1,5 - 2 kg)
  • Keukentouw

Voor de vulling

  • 150 g spekblokjes
  • 1 ui, fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 100 g champignons, fijngesneden
  • 100 g spinazie
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 tl tijm
  • 1 tl rozemarijn
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • Peper en zout naar smaak

Voor de rub

  • 2 el olijfolie
  • 1 el mosterd
  • 1 el grof zeezout SPG Smokey-Q
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl bruine suiker

Voorbereiding

1. Ribroast vlinderen (butterfly)

  1. Leg de varkensribroast met de botzijde naar beneden.
  2. Snijd met een scherp mes horizontaal door de filet, maar niet helemaal door, zodat je het vlees als een boek kunt openklappen.
  3. Klap het open en druk het plat zodat je een gelijkmatige lap vlees krijgt.

2. Vulling maken

  1. Bak de spekblokjes in een pan tot ze knapperig zijn. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze glazig zijn.
  2. Voeg de champignons toe en bak tot ze zacht zijn. Voeg de spinazie toe en laat slinken.
  3. Breng op smaak met tijm, rozemarijn, paprikapoeder, peper en zout. Haal van het vuur en meng met de Parmezaanse kaas.

3. Rollade maken

  1. Verdeel de vulling gelijkmatig over het opengeklapte vlees.
  2. Rol het stevig op vanaf de lange zijde en bind de rollade om de 4-5 cm vast met keukentouw.

 

Bereiding op de BBQ

4. BBQ voorbereiden

  • Gebruik een indirecte warmte-opstelling (120-140°C) met een lekbak onder het vlees.
  • Voeg rookhout toe (appel- of kersenhout werkt goed).

5. Rollade garen

  1. Wrijf de buitenkant van de rollade in met olijfolie, mosterd en de rub.
  2. Leg de rollade indirect op het rooster, weg van het vuur.
  3. Sluit de deksel en rook/gaar de rollade tot een kerntemperatuur van 60-62°C (voor sappig vlees).

6. Afgrillen & rusten

  1. Haal de rollade van de BBQ en stook de BBQ op naar 200°C.
  2. Grill de rollade kort rondom voor een krokante korst.
  3. Laat 15 minuten rusten en verwijder het keukentouw.

Serveren

Snijd in dikke plakken en serveer met gegrilde groenten of een frisse coleslaw.

🔥 Extra Tip: Maak een BBQ-saus door honing, mosterd en een scheutje appelciderazijn te mengen!

Terug naar blog

Reactie plaatsen