
Wilde eend van het spit
ronald van de polWilde eend van het spit met thee rook:
Ingrediënten:
· - 1 hele wilde eend, panklaar (ca. 1 – 1,5 kg)
· - 2 el grof zeezout SmokeyQ SPG
· - 1 el zwarte peper
· - 2 teentjes knoflook (geperst)
· - 1 el gerookt paprikapoeder
· - 1 el vijfkruidenpoeder (optioneel, voor Oosterse twist)
· - 1 el bruine suiker
· - 2 el sojasaus
· - 2 el rijstwijn of droge sherry
· - 1 el sesamolie of zonnebloemolie
Voor de rookmix:
· - 1 kop droge jasmijnthee of lapsang souchong
· - ½ kop ongekookte rijst
· - ¼ kop bruine suiker
· - 1 kaneelstokje, verkruimeld (optioneel)
Overig:
· - Spit of rotisserie
· - Houtskool BBQ met deksel
· - Aluminiumfolie
· - Kernthermometer
Bereidingswijze
1. - Marineer de eend: Meng zout, peper, knoflook, paprikapoeder, suiker, sojasaus, rijstwijn en olie. Wrijf dit mengsel grondig over de hele eend, ook in de buikholte. Laat minimaal 4 uur marineren, liefst een hele nacht afgedekt in de koelkast.
2. - Rookmix voorbereiden: Meng de droge thee, rijst, bruine suiker en kaneel. Bewaar in een droog bakje.
3. - Spit opzetten: Rijg de eend stevig aan het spit en bind de poten en vleugels vast met keukentouw zodat hij gelijkmatig draait.
4. - BBQ voorbereiden: Bereid de BBQ voor op indirect grillen (kolen aan de zijkanten, niet onder de eend). Plaats een lekbak in het midden. Breng de temperatuur naar 160–180°C.
5. - Thee-rook toevoegen: Strooi de rookmix in een aluminium bakje of direct op gloeiende kolen net vóór je de eend erop zet. Sluit snel het deksel om de rook vast te houden.
6. - Laat de eend rustig draaien op het spit, indirect boven de kolen. Voeg indien nodig extra rookmix of kolen toe na 30–45 minuten. Na 1,5 tot 2 uur is de eend klaar: kerntemperatuur moet 70–72°C zijn in het dikste deel van de borst.
7. - Laat de eend na het garen 10–15 minuten rusten onder los aluminiumfolie voordat je hem aansnijdt.
Tips
· - Serveer met gestoomde rijst, hoisinsaus of een frisse salade van komkommer en lente-ui.
· - Voeg citroengras, steranijs of sinaasappelschil toe aan de buikholte voor extra geur.
· - Gebruik lapsang souchong voor een intens rokerig aroma, of jasmijnthee voor een subtiel bloemige toets.